Proef Groeikracht II

Pioneer® 1188

Haal meer energie uit uw droge en natte graskuilen

Pioneer 1188 in het kort

Pioneer® 1188 zorgt voor een hoger melkzuurgehalte, en dus een lagere pH

Check

Er ontstaat minder ammoniak, dus er gaat minder eiwit uit het gras verloren

Check

Drogestof-verliezen worden effectief beperkt

Check

 

 

 

Nieuwe brochure Pioneer inkuilmiddelen!

Al meer dan 40 jaar ontwikkelt Pioneer inkuilmiddelen. Goed in- en uitkuilen zorgt voor een goede bewaring en levert een smakelijke kuil voor het vee. Inkuilmiddelen kunnen daarbij ten allen tijde worden ingezet om de voederwaarde te behouden en de voerkwaliteit in de kuil op peil te houden. Niet alleen bij moeilijke omstandigheden dus, zoals extreem droog of erg nat weer, of voor het bestrijden van broei en schimmelvorming. Het meeste rendement haalt u met inkuilmiddelen trouwens wanneer de omstandigheden juist wél optimaal zijn!

Brochure downloaden?

Werking Pioneer 1188

PIONEER® 1188 zorgt door de vorming van melkzuur voor een snelle pH-daling van de kuil. De snelle pH-daling zorgt ervoor dat boterzuurbacteriën geen kans krijgen en dat er minder ammoniak ontstaat door eiwitafbraak.

Snelle conservering bij nat gras

Onderstaande grafiek : Inkuilmiddel Pioneer 1188 zorgt voor een snelle pH-daling in de kuil. Elke dag dat de kuil nog niet stabiel is, gaat er voederwaarde verloren, en kunnen ook de verkeerde bacteriën (zoals boterzuur) zich vermeerderen.

Resultaat van Pioneer 1188

Verbetert de kuilkwaliteit

Check

Minder inkuilverliezen

Check

Betere opname en meer melk

Check

Hoger eiwitgehalte

Check

Positief effect op DVE (darm verteerbaar eiwit)

Check

Eiwit uit gras, wees er zuinig op

Door verlaagde stikstofgiften zijn de gehalte’s aan eiwit de laatste 20 jaar gedaald. Toch blijft gras de belangrijkste eiwitleverancier op het melkveehouderijbedrijf. De aanbeveling van de Commissie Grondgebondenheid, om 65% van het eiwit in 2025 van eigen grond of uit de directe omgeving te halen, is voor veel bedrijven nog een uitdaging. Het is daarom van belang om het eiwitgehalte dat bij de oogst in het gras aanwezig is, zoveel mogelijk te behouden. 

Door bij de oogst Pioneer® 1188 toe te voegen, daalt de pH zeer snel. Daardoor  wordt minder eiwit afgebroken en de kuil is veel sneller stabiel. Bovendien wordt hierdoor een eventuele boterzuuraantasting voorkomen. Tot slot levert 1188 door de hoeveelheid melkzuur, ook gewoon een frisse en smakelijke kuil op. Dat leidt tot een hoge ds-opname.  

Pioneer meet aantal melkzuurbacteriën op gras

Voldoende melkzuurbacteriën op vers gras is essentieel voor de vorming van voldoende melkzuur tijdens het inkuilproces. Dit zorgt voor de noodzakelijke snelle en sterke daling van de pH van de silage.

Bij een laag DS % is het bovendien noodzakelijk dat de conservering snel verloopt. Immers bij een trage conservering krijgen boterzuurbacteriën en clostridiën de kans zich te ontwikkelen. Dit leidt tot inkuilverliezen en zelfs tot rotting van de silage.

Pioneer meet al jarenlang, in het voorjaar, de van nature aanwezige melkzuurbacteriën op het gras. De onderstaande grafiek toont de resultaten van dat onderzoek. De mogelijk lage temperaturen tijdens het voorjaar zorgen ervoor dat de hoeveelheid van nature aanwezige melkzuurbacterien op het gras, erg laag is. Het gebruik van Pioneer® 1188 is daarom erg belangrijk, ook bijvoorbeeld in de 1e snede.

 

Collega-boeren over het gebruik van inkuilmiddelen

"Eiwit aankopen is duur, dus alles wat uit eigen ruwvoer wordt gehaald, levert een besparing op.”

Keuze van het juiste inkuilmiddel

Let bij de verschillende omstandigheden op de inzet van het juiste inkuilmiddel.

  • Onder moeilijke omstandigheden – koud weer in combinatie met laag DS% of nat gras met minder dan 30% ds - blijft het gebruik van Pioneer® 1188 het meest geschikte inkuilmiddel.
    Ook bijj droger gras zonder verwachte broeiproblemen, adviseren wij altijd Pioneer® 1188 te gebruiken. 1188 zorgt door de vorming van melkzuur voor een snelle pH-daling van de kuil. Hierdoor krijgen boterzuurbacteriën geen kans  en ontstaat er minder ammoniak door eiwitafbraak.
  • Boven de 35 % DS en bij verwachte broeiproblemen, adviseren wij een combinatiemiddel: conservering en broeiremming in 1, zoals Pioneer® 11G22 RR of Pioneer® 11GFT. De unieke bacteriën van 11G22 RR produceren melkzuur dat de conservering van de graskuil aanzienlijk versnelt. U krijgt snel een stabiele kuil. Daarnaast bevat 11G22 bacteriën die door de vorming van azijnzuur en propionzuur de broei remmen.
  • Zijn broei en schimmelvorming het probleem dan is het gebruik van Pioneer® 11A44 het meest sterke middel. Broei en schimmelvorming zijn vaak bedrijfsgerelateerd. De oorzaak van broei ligt niet alleen aan het uitgangsmateriaal, maar des te meer aan bedrijfsomstandigheden zoals voersnelheid, dichtheid van de kuil en manier van uitkuilen.

Download onze brochures

Grasoogst 2024

Pioneer Grasoogst 2024_front

Waar het gebruik van inkuilmiddelen lange tijd vooral probleemgericht was, zien veehouders steeds meer de toegevoegde waarde van inkuilmiddelen voor de kwaliteit en smakelijkheid van hun ruwvoer. 
De meeste aandacht moet bij de grasoogst gaan naar een snelle en goede conservering. De kuil is zo sneller stabiel en er wordt minder eiwit afgebroken. Zo behoudt u de smaak en voederwaarde in de kuil, en verlaagt u drogestofverliezen. Voldoende melkzuurbacteriën is daarbij dé schakel tot stabliteit.

Pioneer inkuilmiddelen 2024

Brochure Pioneer Inkuilmiddelen 2024_front

Al meer dan 40 jaar ontwikkelt Pioneer inkuilmiddelen. Goed in- en uitkuilen zorgt voor een goede bewaring en levert een smakelijke kuil voor het vee. Inkuilmiddelen kunnen daarbij ten allen tijde worden ingezet om de voederwaarde te behouden en de voerkwaliteit in de kuil op peil te houden. Niet alleen bij moeilijke omstandigheden dus, zoals extreem droog of erg nat weer, of voor het bestrijden van broei en schimmelvorming. Het meeste rendement haalt u met inkuilmiddelen trouwens wanneer de omstandigheden juist wél optimaal zijn!

Goed ruwvoer is de basis van een zo rendabel mogelijke melkproductie

Ruwvoerbrochure 2024_front

In deze brochure kunt u lezen hoe goed ruwvoer van eigen bodem een topprioriteit blijft voor de melkveehouder.

De impact van onkruid in grasland valt daarbij niet te onderschatten: het verlaagt het eiwitgehalte, de VEM en de opbrengst. Ook goed inkuilmanagement en het gebruik van inkuilmiddelen komen aan bod. Deze kunt u inzetten voor een optimale ruwvoerkwaliteit en smakelijke kuil. 

    Maiskuil

    Op zoek naar een ander Pioneer inkuilmiddel?

    Klik hier