Verschil combi-middelen en enkelvoudige middelen zoals 1188
Combi-inoculanten bevatten vaak zowel melkzuurbacteriën als een broeiremmer (L. buchneri). In de latere snedes is echter vooral de snelle conservering belangrijk. Het is belangrijk om daar dan ook maximaal op te focussen. Broei is namelijk meestal geen issue in deze kuilen. Daardoor heeft het vaak minder zin om combi-middelen te gebruiken, die zowel wat doen op broei als op conservering. Door het gebruik van het enkelvoudige middel 1188, wordt gezorgd voor een zeer snelle pH-daling.
Voorkom boterzuur
De vorming van boterzuur blijft een actueel onderwerp. Boterzuur wordt geproduceerd door verschillende soorten boterzuurbacteriën, die melkzuur omzetten in boterzuur en diverse gassen. Dit proces kost veel energie. Een hoog boterzuurgehalte betekent dan ook veel voederwaardeverlies. Bovendien neemt de smakelijkheid in kuilen met boterzuur duidelijk af en kan er op het melkgeld worden gekort.
Belangrijkste oorzaak van boterzuurvorming is, naast verontreiniging met mest, een hoge Ruw As fractie (RAS) in de kuil (ofwel een hoger aandeel grond in de kuil) i.c.m. een laag ds% van het gras. Nat gras doet er erg lang over om stabiel te worden. Daardoor hebben boterzuurbacteriën lang de tijd om zich te ontwikkelen. Het inkuilmiddel 1188 krijgt een natte kuil snel stabiel, zodat er geen boterzuur wordt gevormd en de kuil smakelijk is.
Werking van Pioneer 1188 :
- Verbetert de kuilkwaliteit
- Minder inkuilverliezen en minder boterzuur
- Betere opname en meer melk
- Hoger eiwitgehalte
- Positief effect op DVE