Tip •  10-02-2022

'We hebben veel ervaring hoe de verschillende gewassen die we telen, het doen bij de koeien"

Something went wrong. Please try again later...

Als maisteler bent u benieuwd hoe andere collega-boeren hun maisrassenkeuze bepalen. Ook Pioneer hecht veel waarde aan de praktijk. Daarom gaan we geregeld langs bij maistelers om te praten over hun ervaringen. Op deze pagina hebben wij enkele ervaringen uit de praktijk verzameld. Door zelf uitgebreid te testen onder lokale omstandigheden op onze maisproefvelden in Nederland én door uitgebreid te luisteren naar maistelers, proberen we het beste advies te geven voor het juiste maisras op het juiste veld voor het juiste gebruiksdoel.

MAISCATALOGUS 2022

Direct onze maiscatalogus downloaden? Klik hier!

Collega-boeren vertellen over hun maisrassenkeuze

Loon-en grondverzetbedrijf en melkveebedrijf Vossebelt, Rijssen

Hans Vossebelt P8333


"Doordat we naast ons loonbedrijf een eigen melkveebedrijf hebben, hebben we zelf veel ervaring hoe de verschillende gewassen die we telen, het doen bij de koeien"

Gegevens : Loon- en grondverzetbedrijf, en melkveebedrijf met 90 stuks melkvee.  Ruim 60 ha grond in gebruik. Hiervan is circa een 30 ha grasland, 22 ha mais,  6 ha voederbieten en 2 ha sorghum. 

"We telen dit ras inmiddels alweer een jaar of 5. In zowel droge als natte jaren presteert het ras goed, het heeft een goede beginontwikkeling en afgelopen jaar schat ik de opbrengst zelfs rond de 60 ton per ha. We zaaien de mais op 50 cm rijafstand, en gebruiken ca. 120.000 zaden per ha. Hier hebben we goede ervaringen mee.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We hebben dit jaar op 12 oktober gehakseld, en zaaien zelf Italiaans raaigras onder. Met goede kolven, tot wel 18 rijen rond dit jaar. De voederwaarde is over het algemeen ook prima. En door het Dent-type is het zetmeel ook nog eens oed verteerbaar voor onze koeien.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naast snijmais (15 ha) hakselen we een deel van de mais als MKS, dit jaar op een 7 ha. Dit doen we al meer dan 10 jaar en bevalt ons goed. Een echte krachtvoervervanger, met hele goede voederwaardes. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Doordat we naast ons loonbedrijf een eigen melkveebedrijf hebben, hebben we zelf veel ervaring hoe de verschillende gewassen die we telen, het doen bij de koeien. We zien dit als een groot voordeel."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Maatschap Ton-Hoeve , De Punt

Jan Ton P8057


Jan Ton hield zelf de voederwaardes bij van Pioneer maisras P8057 van de laatste 5 jaar. VEM-waardes rond de 1000 en  zetmeelgehaltes rond de 400 zijn geen uitzondering.

Gegevens: De Maatschap Ton-Hoeve in De Punt heeft een melkveebedrijf met 75 melkkoeien en bijbehorend jongvee. Het bedrijf heeft 60 ha grasland en 11 ha snijmais.

Als veehouder wilt u graag weten wat de gezaaide mais nu werkelijk opbrengt. Dat vindt ook Melkveebedrijf Maatschap Ton-Hoeve in De Punt. Daarvoor houdt Jan Ton van Ton-Hoeve de voederwaardes van de mais altijd zelf netjes bij. Het is geruststellend voor de melkveehouder als de goede gehaltes op papier ook in de praktijk bevestigd worden over meerdere jaren.

" We telen Pioneer maisras P8057 al een jaar of 6. We hebben het ras destijds gekozen vanwege zijn goede gehaltes, en vroegheid. Vanaf het 1e jaar heeft dit ras het ook waargemaakt. Uitstekende voederwaarde, en altijd goed stabiel (in droge en natte jaren). Wat opvalt is dat het gewas altijd mooi en gezond blijft, en goed stevig is. Ook zijn opbrengst (doorgaans 50 a 55 ton per ha) is goed."

Jan Ton hield de voederwaardes bij van Pioneer maisras P8057 van de laatste 5 jaar. VEM-waardes rond de 1000 en  zetmeelgehaltes rond de 400 zijn geen uitzondering:

JaarDS%VEMZetmeel
201733,3981370
201837,11031437
201936,61011385
202034,71000424
202135,21006383
Gem. 5 jaar 1006400

Rob Hilkens, varkenshouderij, Herkenbosch

Rob Hilkens P8904


"Ik kies bewust voor Dent-rassen, dit verteert beter voor mijn varkens en is gemakkelijker te malen tot CCM."

Gegevens: Varkenshouderij met 400 zeugen gesloten, daarnaast 80 hectare grond waarvan ongeveer 50 ha mais. Bouwplan bestaat verder uit suikerbieten en grasland. Ook wordt er grond geruild met een collega voor aardappelen.

"De P8904 heb ik vorig jaar op mijn eigen PACTS-veld zien staan en viel me positief op. Het bleef ondanks de droogte van vorig jaar lang groen, en zorgde voor de hoogste korrelopbrengst van alle rassen die er stonden. Voor mijn bedrijf is het belangrijk dat een ras het goed doet op zowel leemgrond als droge zandgrond. Daarnaast heeft dit ras een betere beginontwikkeling dan de wat oudere Dent-rassen, dat is voor mij een bevestiging dat het kweekwerk van Pioneer nog steeds goede stappen maakt.

Ik kies bewust voor Dent-rassen, dit verteert beter voor mijn varkens en is gemakkelijker te malen tot CCM. Ook tijdens de droge jaren deden deze Dent-rassen het beter. Ik voer al mijn mais zelf op aan mijn varkens en sla deze op in een torensilo. Door de torensilo heb ik minder last van bederf en kan ik alle mais zelf (dagelijks) elektrisch malen. Dit jaar hadden mijn beste percelen een CCM-opbrengst van 17 ton/hectare, een goede opbrengst in een relatief koud en nat jaar." 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer ervaringen uit de praktijk

  

Fam_Waanders_P7034

Melkveebedrijf Waanders

"Ik kies voor een ras met een hoog zetmeelgehalte, dat ook goed verteerbaar is: zowel de kolf als de plant"

Lees meer...
vof Fikse Oosterwolde

Melkveebedrijf Fikse & Zwep

"Goede mix van opbrengst en kwaliteit is belangrijk"

Lees meer...
Loonbedrijf Verhoef

Loonbedrijf Verhoef

"Vroeg, veilig en ik kan mais blijven telen op een maiskopbrand-besmet perceel"

Lees meer...
Mais met hand

Pioneer Maiscatalogus 2022

In de Maiscatalogus 2022 vindt u de Pioneer Maisrassenmatrix en bodemwijzer 2022 en een overzicht van de Pioneer-maisrassen, van ultra-vroeg tot middenlaat. In verschillende ervaringen uit de praktijk vertellen veehouders en loonbedrijven hoe zij hun maisrakeuze bepalen. We geven meer uitleg over onze Pioneer Dent-mais, CCM & MKS, de Pioneer maisproefvelden in Nederland en de Pioneer-zaaizaadbehandelingen.

Download Maiscatalogus 2022