P7179
Dé snijmais voor Noord-Nederland
FAO 180. Ultra vroege snijmais. Zeer vroege bloei, met erg goede drogestof-opbrengsten en VEM-opbrengsten voor deze vroegrijpheid. Zeer tolerant voor fusarium.
Lees meerWe hebben een groot assortiment met ultra vroege, zeer vroege, vroege, middenvroege en middenlate maisrassen. Te gebruiken als snijmais of als korrelmais (CCM, MKS).
Tijdens het erg droge jaar 2022 liet P8255 zich opmerken door zijn langer behoud van vitaliteit op onze maisproefvelden. De beelden in deze video werden genomen begin september te Bentelo en Oosteind. Op de beelden kunt u zien dat de P8255 met name boven de kolf mooi groen bleef - en dit ondanks de droogte. Een mooi en gezond ras dus, dat goed tegen de droogte kan.
FAO 180. Ultra vroege snijmais. Zeer vroege bloei, met erg goede drogestof-opbrengsten en VEM-opbrengsten voor deze vroegrijpheid. Zeer tolerant voor fusarium.
Lees meerUltravroeg. Flint-dent korreltextuur. Zeer vroege snijmais. Zeer vroege bloeier, vroege zetmeelopbouw. Uniform gewas, sterke regelmaat in kolf. Zeer sterk landbouwkundig profiel, uitstekende tolerantie tegen maiskopbrand.
Lees meerFAO 180. Ultra vroege snijmais. Compact, zeer uniform gewas met sterke agronomische eigenschappen. Zeer goede droogte-tolerantie en geschikt voor verschillende grondsoorten.
Lees meerVroeg. Uitstekend verteerbaar zetmeel door dent-korreltextuur Sterke landbouwkundige eigenschappen.
Lees meerFAO 200. Zeer vroege bloeier, vroege zetmeelopbouw. Uniform, stevig gewas. Sterke regelmaat in kolf.
Ervaring uit de praktijk MTS Kraak (Friesland): "Veel opbrenst voor zijn vroegrijpheid".
FAO 200. Zeer vroege snijmais. Bovengemiddelde plantlengte en lage kolfinplanting. Uniform gewas, sterke regelmaat in kolf. Zeer goede resistentie Helminthosporium en Fusarium.
Lees meerFAO 210. Zeer vroege dubbeldoel - zeer gezond gewas met uitstekende voederwaarde en zeer goede resistentie tegen Builenbrand, Helminthosporium en Fusarium. Kan laat worden gezaaid.
Ervaring uit de praktijk Melkveebedrijf VOF stal Assum:"De tonnen vallen altijd mee".
Opgenomen in de Aanbevelende rassenlijsr Nederland.
Middenvroege dubbeldoel. Dent maiskorreltextuur. Dent-mais brengt betere zetmeelverteerbaarheid. Sterke landbouwkundige eigenschappen: legervastheid, fusarium, Helminthosporium en maiskopbrand.
Middenvroeg. Sterke landbouwkundige eigenschappen en zeer goede maiskopbrand tolerantie. Dent-mais met goede zetmeelverteerbaarheid.
Lees meerFAO 220. Vroeg in de korrel, vroeg als snijmais. Zeer sterk in voederwaarde, zeer goed zetmeelgehalte en zeer hoge zetmeelopbrengsten per ha.
Lees meerFAO 230. Vroege korrelmais. Stabiel ras, dreed inzetbaar omwille van zijn sterke agronomische eigenschappen. Zeer goede droogtetolerantie. Aanbevolen op de verschillende grondsoorten.
Lees meerFAO 230. Vroege dubbeldoel Dent. Bekijk de video: Tijdens het erg droge jaar 2022 liet P8255 zich opmerken in heel de Benelux door zijn behoud van vitaliteit.
Ervaring uit de praktijk Melkveebedrijf van Enckevort (Evertsoord):"De chauffeur op de hakselaar kon niet eens over de mais heen kijken".
FAO 230. Als vroege snijmais met Dent-korrel karakteristieken past dit ras uitstekend als snijmais op melkvee en/of vleesvee bedrijven. Bij ruwvoeder overschot kan P8153 ook gedorst worden. Vitaal en stevig gewas. De Dent-korrel laat zich zeer goed en makkelijk verkleinen. Dent-mais geeft betere zetmeelverteerbaarheid.
Lees meerFAO 240. Middenvroege silo-en korrelmais. Massaal gewas, dikke stengels. Uitermate sterk in energie opbrengst en zeer hoge DS-opbrengsten.
Ervaring uit de praktijk Vossebelt, Rijssen:"We telen P8333 al een jaar of 5. Naast ons loonbedrijf hebben we ook een eigen melkveebedrijf. Zo hebben we zelf veel ervaring hoe de verschillende gewassen die we telen, het doen bij de koeien".
FAO 250. Meer en meer varkensbedrijven kiezen bewust voor Dent-mais omdat de maalfijnheid bij CCM beter is dan bij Flint-rassen.
Ervaring uit de praktijk van Ool Agro bv. (Limburg):"Stevig gewas, geen last van builenbrand en kan goed tegen de droogte".
FAO 250. Dankzij PR39F58 werden de voordelen van Dent-mais in Nederland erkend door landbouwer en loonwerker. BIj de landbouwer in de stal bij het vervoederen en bij de loonwerker bij het vermalen van de korrel tot CCM. Het ras gaat uitstekend om met de diverse stress-situatie en kwam ook de voorbije warme en droge seizoenen tot zijn recht.
Ervaring uti de praktijk:"De ervaring met PR38F59 is altijd goed".
FAO 260. Massaal gewas. Breed inzetbaar omwille van zijn sterke landbouwkunidge eigenschappen.
Lees meerFAO 260. Uiterst geschikt bij tekort aan ruwvoer. Massaal gewas en aanbevolen op de verschillende grondsoorten. Dent-mais draagt bij tot betere zetmeebenutting door de koe.
Lees meer1:31
Als de mais rijp is, is het verschil tussen Flint- en Dent-maisrassen goed te zien. Pioneer-adviseur Arjan Geerets somt de verschillen op. De korrel van de Flint-mais is glazig waardoor die vooral de eerste maanden na het #inkuilen minder goed vertee
Dent-mais heeft een zachte, bloemige korreltextuur. Het zetmeel van de mais komt beter beschikbaar in de pens van de koe. De koe kan zo meer zetmeel en energie opnemen uit uw eigen snijmais, en hiervan melk produceren.
Lees meerEarFlex is de mogelijkheid van een maisplant om, naargelang de groeiomstandigheden, een grotere of kleinere kolf te vormen. In goede groeiomstandigheden vertoont de kolf meer rijen rond de spil (dikte van de kolf) en/of meer korrels langs de spil (lengte van de kolf). De kolf gaat dan compenseren en wordt zwaarder en groter. Het verlies in aantal kolven wordt gecompenseerd door de grootte van de kolven.
Van de laatste 5 jaar (2018-2022) waren er 4 relatief droog. Daardoor is beregening van de mais meer en meer een bekend fenomeen geworden bij maistelers. Rob van Selst (maisteler, akkerbouwer en Sales Support bij Pioneer) deelt zijn ervaringen over het beregenen van mais. "Kan er niet tegen als een gewas staat te verpieteren."
Lees meer