Terecht is er veel aandacht voor virusbescherming in pootgoed vanaf opkomst. Zonder twijfel is dat een heel belangrijke periode om het gewas maximaal tegen luis en virusoverdracht te beschermen. Dat wil niet zeggen dat virusbescherming na de bloei van het gewas een stuk minder belangrijk wordt.
Opvallend is onderstaande tabel van de NAK: De grafiek geeft het gemiddelde % virusbesmetting weer per week nadat de loofdoding is uitgevoerd.
Cijfers zijn het gemiddelde over de periode 2013 t/m 2018.
Bescherming van pootgoed tegen luis en virusoverdracht blijft belangrijk zolang het gewas groen staat.
Closer is een effectieve partner om na bloei van het gewas te worden ingezet. Het is zeer effectief tegen luis en draagt bij aan een optimale bescherming van pootaardappels tegen virusoverdracht. Closer heeft een nieuwe werkingswijze en is dus een welkome aanvulling in het resistentiemanagement.
Onderstaande grafiek toont de lange werking van Closer in een demoproef op aardappeltopluis in 2019. Ook in proeven tegen andere luizensoorten (zoals de perzikbladluis) zien we deze lange duurwerking.
Closer toont zich in meerjarige virusproeven in pootgoed de sterkste van de beschikbare luisdoders. De huidige toelating van Closer is beperkt tot toepassing na de bloei van het gewas. Om optimaal gebruik te maken van de eigenschappen adviseren we een bespuiting met Closer direct na de bloei van het gewas. Op die manier komen zowel de snelle direct dodende werking als ook de lange duurwerking tot zijn recht.
Pieter, Koen en hun vader Ko de Putter in Zaamslag zijn in de afgelopen jaren gegroeid naar 50 hectare pootaardappelen. De Zeeuws-Vlamingen kiezen in die teelt voor zekerheid. Daarom spuiten ze Closer om het gewas virusvrij te houden, al sinds het eerste jaar dat het middel toegelaten is.
Lees meer