Tip •  02-12-2022

Droogte 2022 - maiservaringen uit de praktijk

Something went wrong. Please try again later...

Van de laatste 5 jaar waren er 4 droog. De kans op droogte lijkt ook bij ons in Nederland steeds groter te worden. Beregenen was daardoor een veelbesproken onderwerp bij maistelers het voorbije jaar. Maar wat als u niet kunt beregenen op uw (droogtegevoelig) perceel? Omdat er geen betere leermeester is dan de praktijk, delen wij samen met enkele collega-boeren onze ervaringen van het voorbije droge seizoen 2022. 

"Niet elke boer kan beregenen"

Oscar Koppelman (Pioneer): "Het voorbije maisseizoen 2022 was uitzonderlijk droog. Vooral Oost-Nederland en Zuid-Nederland hadden het zwaar te verduren. Op de droogtegevoelige zandgronden moest veel verdroogde mais vroeg geoogst worden. Verreweg de meeste mais in Nederland staat op zandgrond. Kleigrond verdroogt algemeen minder snel. Daar kon de mais over het algemeen mooi afrijpen. Ook op beregende percelen bracht de mais meestal goed op."

“Als maisteler op droogtegevoelige grond heb je soms niet veel keuze. Beregenen is niet altijd mogelijk. Niet elk perceel ligt in de buurt van water of soms zit het oppervlaktewater gewoon te diep. Een van de dingen die je dan nog wel kunt doen, is zorgen dat de organische stof omhoog gaat door bijvoorbeeld compost te gebruiken.” 

P8255 toont behoud van vitaliteit

“Wat u daarnaast als boer structureel kunt doen als u niet kunt beregenen, is op zoek gaan naar het meest geschikte ras voor uw regio, grondsoort en gebruiksdoeL Ook wij zagen daarbij grote verschillen in de praktijk. Omdat we in heel de Benelux op meer dan 40 locaties maisproefvelden hebben liggen, kunnen we gemakkelijker trends vaststellen. Zo liet maisras P8255 zich in heel de Benelux opmerken door zijn langer behoud van vitaliteit. En dat zelfs nog meer bij de boer, dan op onze eigen proefvelden."

Fam. Enckevorst

Op de percelen die we niet hebben beregend, is de maïs mooi groen gebleven en had een mooie kolf. Op het beregende perceel was de maïs 4 meter hoog. Zo hoog dat de chauffeur op de hakselaar er niet overheen kon kijken.

Lees hier het volledige artikel

Melkveebedrijf van Enckevort over de P8255 in 2022.

Ook maisrassen P8904 en PR39F58 tonen zich in de praktijk zeer goed droogte-tolerant

"De ervaring met PR39F58 is altijd goed"

Obbink

Bedrijf: Jan en Gerrie Groot Obbink

Akkerbouw annex vleesveebedrijf in Haaksbergen (Twente).

"Stevig gewas, geen last van builenbrand en kan goed tegen de droogte"

Patrick van Ool

Bedrijf: van Ool Agro bv, Baexem (Li)

2600 vleesvarkens, 128 rosékalveren, 30 ha in eigendom, waarvan 8 ha snijmais, 6 ha CCM, rest wordt verhuurd voor aardappelen, suikerbieten, erwten/bonen

Dunner zaaien betekent meer voedingsstoffen en water per plant

Pioneer heeft erg veel ervaring met maisrassen in warme en droge klimaatzones en is de specialist in hoe Dent-rassen in dergelijke omstandigheden presteren. 

Dent-rassen vertonen daarbij meestal een grotere 'EarFlex'. Dat betekent dat zij over het algemeen iets dunner gezaaid kunnen worden. Deze lagere plantdichtheden zorgen voor betere groeiomstandigheden in velden die gevoelig zijn voor stress zoals droogte. Het minder aantal planten zal dan maximaal kunnen genieten van de voedingstoffen, licht en het beschikbare water.

EarFlex, de flexibele kolf


Op de foto ziet u links een Dent-mairas gezaaid aan verschillende dichtheden. De kolf vertoont duidelijk een grote EarFlex dan de Flint-maiskolf rechts.

Koppelman: “Dent-maisrassen hebben over het algemeen een grotere EarFlex dan Flint-mais. EarFlex is de mogelijkheid van een maisplant om, naargelang de groeiomstandigheden, een grotere of kleinere kolf te vormen. 'Ear' betekent 'kolf'. 'Flex' staat voor 'flexibiliteit'. In goede groeiomstandigheden vertoont de kolf meer rijen rond de spil (dikte van de kolf) en/of meer korrels langs de spil (lengte van de kolf). De kolf gaat dan compenseren en wordt zwaarder en groter. Het verlies in aantal kolven wordt dan gecompenseerd door de grootte van de kolven. Rassen met weining EarFlex kunnen minder, of niet compenseren. Daarom moeten dergelijke rassen dikker gezaaid worden.”

“Daarom adviseren we om het Dent-ras P8255 bijvoorbeeld dunner te zaaien. zo rond de 85.000 zaden/ha. Daarnaast zullen de planten bij lagere plantdichthied legervaster zijn en minder gevoelig zijn voor ziekten zoals builenbrand en fusarium.”

Minder maispitten in de mest met Dent

Dent-maisrassen kenmerken zich tot slot door een betere zetmeelverteerbaarheid dan Flint-mais. Bij Flint-mais zijn de zetmeeldeeltjes moeilijker los te weken en te verteren door enzymen en bacteriën. Dat is goed te zien in de mest. Bij Flint-mais komen meer maispitten voor in de mest. Dat betekent kostbaar zetmeelverlies. 

Meer weten?

Pioneer Dent logo

Pioneer Dent-mais

De voordelen van Pioneer Dent-maisgenetica

Dent-mais heeft een zachte, bloemige korreltextuur. Het zetmeel van de mais komt beter beschikbaar in de pens van de koe. De koe kan zo meer zetmeel en energie opnemen uit uw eigen snijmais, en hiervan melk produceren.

Lees meer
Pioneer EarFlex logo

Pioneer EarFlex

De flexibele kolf

EarFlex is de mogelijkheid van een maisplant om, naargelang de groeiomstandigheden, een grotere of kleinere kolf te vormen. In goede groeiomstandigheden vertoont de kolf meer rijen rond de spil (dikte van de kolf) en/of meer korrels langs de spil (lengte van de kolf). De kolf gaat dan compenseren en wordt zwaarder en groter. Het verlies in aantal kolven wordt gecompenseerd door de grootte van de kolven. 

Lees meer
Beregenen-van-de-mais

Beregenen van de mais

"Wel of niet beregenen tijdens de bloei?"

Van de laatste 5 jaar (2018-2022) waren er 4 relatief droog. Daardoor is beregening van de mais meer en meer een bekend fenomeen geworden bij maistelers. Rob van Selst (maisteler, akkerbouwer en Sales Support bij Pioneer) deelt zijn ervaringen over het beregenen van mais. "Kan er niet tegen als een gewas staat te verpieteren."

Lees meer
Pioneer Maiscatalogus 2023 voorzijde

Download de nieuwe Pioneer Maiscatalogus 2023

Klik hier