Article •  09-12-2024

Akkerbouwer gaat bij nieuwbouw en bij ziektebestrijding voor kwaliteit en zekerheid

Something went wrong. Please try again later...
 

Peter Boer uit Klaaswaal gaat voor kwaliteit en voor zekerheid. Daarom bouwde hij een nieuwe bewaarplaats voor aardappelen en uien met kistenbewaring en mechanische koeling. Daarom spoot hij in het afgelopen teeltseizoen ook het nieuwe fungicide Queen in zijn wintertarwe.

Landbouwbedrijf Greenfarmers

Peter Boer heeft in Klaaswaal in de Hoeksche Waard een akkerbouwbedrijf met 420 hectare. Hij heeft twee medewerkers in dienst. Bovendien werkt zijn vader van 81 nog regelmatig mee. Twee van zijn drie kinderen volgen nu nog een landbouwopleiding, alledrie hebben ze interesse om in het bedrijf te komen. 

De akkerbouwer heeft wel even tijd. Alles is geoogst en geploegd, vertelt hij op een regenachtige ochtend in de kantine van zijn bedrijf. Peter Boer heeft 420 hectare onder de ploeg. De afgelopen jaren is het aantal hectares ‘flink gegroeid’, zegt hij. De percelen van licht tot zwaar, van 25 tot 60 procent. De meeste percelen zijn vrij goed bewerkbaar, op een paar percelen na, die heel kalkarm zijn. Aan de wand van de kantine hangt een kaart van de Hoeksche Waard waarop zijn percelen zijn ingekleurd. Ze liggen op meerdere locaties. 

Nieuwe kistenbewaring

Aardappelen en graan zijn qua oppervlakte de belangrijkste gewassen in het bouwplan. Van beide gewassen teelt hij ruim 100 hectare. De Zuid-Hollander teelt zowel fritesaardappelen als tafelaardappelen. Bovendien teelt hij pootaardappelen, maar dat is vooral voor eigen gebruik.
In het afgelopen jaar heeft Boer een nieuwe bewaarplaats gebouwd van 90 bij 40 meter. De bewaring is volledig ingericht voor kistenbewaring met mechanische koeling. Hij bewaart daarin zowel tafelaardappelen als fritesaardappelen en het pootgoed.
De ondernemer heeft er bewust voor gekozen om alle aardappelen in kisten te bewaren, niet alleen de tafelaardappelen. Hij heeft daar meerdere redenen voor: “Het liefst heb ik in één gebouw dezelfde soort bewaring. Bovendien zijn de fritesaardappelen met kistenbewaking in combinatie met mechanische koeling ook heel laat in het seizoen nog van prima kwaliteit. Ze gaan eruit alsof ze er net zijn ingegaan. Ze vertonen heel weinig slijtage en dat betaalt zich terug. Dat is de belangrijkste reden.”
Een andere reden is dat hij makkelijker gespreid kan verkopen. Het is immers veel simpeler om een aantal kisten uit een cel te rijden, dan om een los gestorte partij aan te breken. “Als ik gespreid zou willen verkopen om een eigen pool te creëren, dan kan dat nu.”
Met mechanische koeling lukt het beter om de kiemen rustig te houden. Zo kan hij besparen op kiemremmingsmiddelen. 

"Met twee machines kun je op een dag heel veel doen"

Ondanks de natte en wisselvallige weersomstandigheden lukte het Boer om het hele seizoen zijn spuitschema te volgen. Dat lukte onder andere omdat hij twee spuitmachines heeft; twee identieke getrokken Agrifacs. “Die tweede kon ik een paar jaar geleden bijkopen. ‘Die moet ik hebben voor mijn vader’, dacht ik.” Boer rijdt zelf op de ene spuitmachine en zijn vader rijdt regelmatig op de andere. “Zeker met phytophthora was het dit jaar best wel spannend, maar met twee machines kun je op een dag heel veel doen”, is zijn ervaring.

Op de foto: akkerbouwer Peter Boer. Op de achtergrond zijn twee identieke Agrifac-spuitmachines. 

“De ziektedruk in tarwe was heel hoog en er was veel regen. Bovendien konden we najaar 2023 pas laat zaaien en we hadden last van ganzenschade.”

Ziektebestrijding spannend

Ook met ziekten in andere gewassen was teeltjaar 2024 spannend. In wintertarwe speelde vooral de hoge druk van de schimmelziekte septoria. Het natte voorjaar zorgde voor een grote druk van septoria. Tegelijk waren er zelden goede omstandigheden om een bespuiting uit te voeren. De teler spoot in overleg met zijn teeltadviseur op T1 met het nieuwe graanfungicide Queen. In die fase van de groei zorgt het middel zowel voor een curatieve werking tegen septoria op het oudere blad, als voor een goede en langdurige bescherming tegen septoria en roesten op het nieuwere blad.

Tarwe-opbrengsten in 2024

De akkerbouwer oogstte gemiddeld 9.200 kilo over alle hectares tarwe. “Geen topper”, vindt hij. Maar de tarwe-opbrengsten lagen in 2024 in het Zuidwesten 25 tot 30 procent onder het normale niveau. Boer kan de oorzaken zo opsommen waarom de opbrengst ook bij hem gemiddeld lager was: “De ziektedruk was heel hoog en er was veel regen. Bovendien konden we najaar 2023 pas laat zaaien en we hadden last van ganzenschade. Dus met 9.200 kilo zat ik nog relatief goed.” 

Positief over Queen

De teler is positief over de werking van Queen, maar hij heeft het resultaat niet kunnen vergelijken met percelen waar andere middelen zijn gespoten, omdat hij er zelf al zijn graanpercelen mee spoot, vertelt hij. Zijn teeltadviseur die ook is aangeschoven heeft veel percelen gevolgd. “Queen heeft zich in positieve zin onderscheiden”, zegt hij beslist. Als teeltadviseur heeft hij een brede kijk op ontwikkelingen in het middelenpakket en hoe middelen in de praktijk presteren. Ook heeft hij in voorgaande jaren de kracht van het middel al kunnen zien. Peter Boer is zeker van plan om dit fungicide komend teeltseizoen ook te gebruiken.

Hij maakt zich wel zorgen over het steeds kleinere middelenpakket. Hij oriënteert zich daarom ook op andere technieken, zoals gerichte pleksgewijze bespuitingen. Dan is er veel minder middel nodig en er komt geen middel op het grootste deel het gewas zodat daar geen groeiremming zal optreden.
Voor ziektebestrijding in graan zal die techniek weinig soelaas bieden, beseft hij. Daarvoor zal altijd een vollevelds bespuiting nodig blijven.

Questar granen

Meer weten over Queen?

Klik hier