Tip •  22-02-2022

Actualiteiten bescherming tegen bodeminsecten

Something went wrong. Please try again later...

Vragen en antwoorden rondom de toepassing van Belem™ 0.8MG

Met de toelating van Belem 0.8MG in Nederland, zijn er mogelijkheden gekomen voor de bescherming van gewassen tegen bodeminsecten die er eerder soms niet waren. We merken dat ook aan de diverse vragen uit de praktijk  rondom dit product en de toepassingsmogelijkheden ervan. We willen in dit bericht stilstaan bij een aantal vragen en antwoorden die hopelijk helpen om de mogelijkheden en onmogelijkheden van het product beter te ‘begrijpen’.

Wat is Belem 0.8MG precies voor product en hoe werkt het?

Belem 0.8MG is een fijn microgranulaat (werkzame stof Cypermethrin) en beschermt jonge plantjes tegen vraatschade door bodeminsecten. Belem 0.8MG wordt toegepast in de rij tijdens het zaaien en/of planten. Het product is effectief wanneer bodeminsecten in contact komen met de actieve stof. Daarnaast heeft het een zogenoemde ‘repellent’ (=afwerende) werking. De actieve stof lost niet op, verdampt niet en is niet-systemisch.
Belem 0.8MG zit verpakt in een 12 kg zak. Dit is ook de etiketdosering per hectare.

Hoe belangrijk is een goede verdeling van de korrels in de zaaivoor?

Uitermate belangrijk. Belem verplaatst of herverdeelt zich niet in de grond. Het werkt alleen daar waar je het neerlegt. De  juiste verdeling van de korrels is dus zeer belangrijk.

Zie bovenstaand plaatje: Pas als het roze granulaat goed om het zaad & kiemplantje verdeeld wordt kan het een ‘beschermde zone’ vormen tegen aantasting van schadelijke insecten.  

Hoe vullen we dat praktisch in? 

  • Bij fijnzadige gewassen die ondiep worden gezaaid (tot 2 cm diepte) kan het granulaat ‘gewoon’ in de zaaikouter worden toegepast. Er is dan geen aparte ‘verdeler’ nodig om de korrels goed verdeeld te krijgen.

  • Wanneer er dieper wordt gezaaid dan 2 cm is het belangrijk om de Belem 0.8MG granulaat goed te verdelen in het zaaikouter, zodat er een ‘beschermde zone’ ontstaat waarin de jonge plantjes kunnen groeien. 

Het is daarom goed om extra aandacht te besteden aan een goede verdeling van de korrels. Dit zoals op bovenstaand plaatje duidelijk wordt gemaakt. Wellicht kan de uitstroom van de granulaatstrooier in het zaaikouter qua afstelling iets meer achterin het kouter worden gericht, zodat er ook korrels boven het zaad terechtkomen.


Eventueel kan er gebruik worden gemaakt van zogenaamde DXP-D verdelers om de korrels breder te verdelen (zie de tweede tekening hierboven). Ook in geval van brede zaaikouters (eerstejaars plantuien of zilveruien) kan een DXP-D verdeler worden gemonteerd voor een goede verdeling van het microgranulaat.

Onderstaand een afdraaitabel voor Belem 0.8MG

 

Tegen welke bodeminsecten is Belem 0.8MG effectief?

In  eerste plaats tegen ritnaalden. Daarnaast is Belem 0.8MG actief tegen de larven van de uienvlieg, bonenvlieg, wortelvlieg & koolvlieg. Ook op emelten, engerlingen, aardrupsen en wortelduizendpoot mag een werking worden verwacht. Voor de volledigheid: Als het gaat om de bescherming van een jong gewas tegen aantasting door bodeminsecten: Dit ligt niet altijd direct op een niveau van 90% bescherming of meer. In situaties van hoge druk kan er wel degelijk nog steeds enige aantasting en/of plantwegval optreden.

In welke gewassen is toepassing van Belem 0.8MG mogelijk in Nederland?

Toegelaten teelten zijn uien, sjalotten, knoflook, suikerbieten, wortelen, sluitkoolachtigen, bloemkoolachtigen, boerenkool, knolselderij, koolraap, rode biet, koolzaad, pompoenachtigen, aubergine, radijsachtigen, wortelpeterselie, pastinaak, mierikswortel, peterselie & grasvegetatie.