Tip •  06-01-2022

“We hebben veel ervaring hoe de gewassen het doen bij de koeien”

Something went wrong. Please try again later...
Hans Vossebelt  

“Doordat we naast ons loonbedrijf ook een eigen melkveebedrijf hebben, hebben we zelf veel ervaring hoe de verschillende gewassen die we telen, het doen bij de koeien. We zien dit als een groot voordeel”. Dat zegt Hans Vossebelt uit Rijssen. Naast snijmais (15 ha) hakselen ze daarom bijvoorbeeld ook altijd een deel van de mais als MKS.

Loon- en grondverzetbedrijf Vossebelt in Rijssen heeft ook een melkveebedrijf met 90 stuks melkvee. Het bedrijf heeft ruim 60ha grond in gebruik. Hiervan is circa 30ha grasland, 22ha mais, 6ha voederbieten en 2 ha sorghum. Sinds een jaar of 5 zaait het melkveebedrijf Pioneer maisras P8333, een typisch Dent-type mais. Dat ziet u duidelijk aan het deukje in de maiskorrel (‘Dent’ is het Engelse woord voor ‘deuk’). Dent-rassen hebben algemeen een goede zetmeelverteerbaarheid. Ook in de eerste maanden wanneer je een nieuwe maiskuil opvoert, geeft Dent een goede zetmeelverteerbaarheid.

"P8333 staat er altijd, in droge en natte jaren"

Hans Vossebelt: “In zowel droge als natte jaren presteert P8333 goed, het heeft een goede beginontwikkeling en afgelopen jaar schat ik de opbrengst zelfs rond de 60 ton per ha. We zaaien de mais op 50 cm rijafstand, en gebruiken ca. 120.000 zaden per ha. Hier hebben we goede ervaringen mee.”

“We hebben dit jaar op 12 oktober gehakseld, en zaaien zelf Italiaans raaigras onder. Met goede kolven, tot wel 18 rijen rond dit jaar. De voederwaarde is over het algemeen ook prima. En door het Dent-type is het zetmeel ook nog eens goed verteerbaar voor onze koeien.”

MKS als krachtvoervervanger

Naast snijmais (15 ha) hakselt Vossebelt een deel van de mais als MKS, dit jaar op een 7ha. Dat doen ze al meer dan 10 jaar en bevalt hen goed. “MKS is een echte krachtvoervervanger, met hele goede voederwaardes.”


In 2021 werd er meer mais geoogst als MKS. Dit kan verklaard worden door de goede snijmaisopbrengsten en hoge krachtvoerprijzen. Voor rundveehouders is het voordeel van MKS t.o.v. CCM dat MKS iets rustiger verteerbaar is. Door het voeren van MKS kunt u over het algemeen ook meer graskuil in de koe krijgen. Dit komt door de hogere energieconcentratie in de producten. Bovendien blijft de plant achter op het land, wat zorgt voor veel organische stof.

In het Overijsselse Rijssen heeft Pioneer een eigen MKS-maisproefveld liggen. De gezaaide maisrassen worden hier als Mais Kolven Schroot (MKS) geoogst om zo specifiek de MKS-opbrengst en voederwaarde te bepalen.